Att hänga konst är en konst…

Att hänga konst är en konst. Vi passar på att fråga inredningsarkitekt Katarina Abrahamsson om lite tips när det gäller att dekorera sina väggar.

bild 2

Är det okej att hänga tavlor på en mönstrad fondvägg?

Nej, om man gjort en fondvägg med mönster kan den få vara ren. Oftast om man valt detta så kanske man ändå har något som står mot väggen, tex säng o sänggavel. Det är ju inte så ofta man gör fondväggar idag och vet man att man vill hänga konst så ska man inte välja en mönstrad fondvägg, möjligtvis en enfärgad kulör som kan lyfta fram konsten. Att hänga konst om man har mönstrade tapeter kan man däremot göra. Beror på vad det är för konst och hur den samarbetar med det mönstrade. Lättast är onekligen enfärgade väggar. De behöver dock inte vara vita, utan en kulör kan istället lyfta fram konsten än mer.

Annons

 

Hur ska man tänka när man spikar tavlor? Ska tavlorna vara i linje i över- eller underkant?

Det handlar om att komponera det man ska sätta upp på väggen. Någon linje som finns i rummet är bra att ha som utgångspunkt men sedan behöver inte alla bilder linjera – det beror ju på storlek och proportioner på konst, vägg och arkitektur i rummet. Att följa  en linje på just tavlorna, tex underkant eller överkant kan bli helt fel och ge ett stelt och oharmoniskt intryck.  Man måste titta på helhetsbilden och som sagt titta på en bra linje att utgå från och komponera utifrån. Man får däremot inte sätta tex ett tavelpar förskjutet – ett tavelpar kan man sätta ihop som ett par.

 

Kan man blanda ny och gammal konst?

Visst kan man blanda ny o gammal konst!  Moderna bilder eller foton med gamla oljemålningar. Däremot är det inte självklart att allt kan blandas hur som helst, man måste titta på dynamiken så den stämmer, bild- kulör-uttryck. De ska lyfta varandra och man ska kunna se var och en, samtidigt som de bildar en bra enhet.
Viktigt är att inte sätta tavlor för högt – hellre för lågt… Det är lättare att få en bra höjd om man sitter ner när man bestämmer höjden för det man ska hänga och utgå från ögonhöjd så det känns harmoniskt när man tittar på bilden. Gör man sedan ett ”galleri” så kan det ju bli både högt och lågt men då bildar alla bilder tillsammans en enhet.

bild 3


Laddar